A szántóföldi növénytermesztés

Képtalálat a következőre: „a termőterület művelési ágankénti megoszlása ábra”Hazánk 62% -án, 5,8 millió hektáron folytatunk mezőgazdasági művelést. Ez az arány egyedülállóan magas Európában. A mezőgazdasági terület 58% -a, 4,5 millió hektár szántóterület,13%-a,1 millió hektár gyep.









A művelési ágak további megoszlását a fenti ábra tartalmazza,2006 os adatok szerint.

A szántóföldi növénytermesztési főágazatban mintegy nyolcvan féle növényt termesztünk. Ezek zöme egyéves (pl. kalászosok,burgonya),  néhányuk kétéves (pl. vöröshere) és van pár évelő faj is (pl, lucerna, baltacim).
Ágazati csoportosításuk követi felhasználási területüket.
Vetésszerkezetünkben  meghatározó a gabonafélék területi aránya, a növénytermesztő terület 60 % át foglalják el. A gabonafélék közül ősszel  vetjük az őszi búzát,rozsot, őszi árpát és a tritikálét. Tavasszal vetjük a tavaszi árpát és a tavaszi búzát,a zabot, a kukoricát ,a pohánkát és a rizst stb.
Hüvelyes növény a borsó, a bab, a szója, a lencse, a lóbab stb.
Az ipari növények fő terméke ipari hasznosításra kerül , mellékterméküket a mezőgazdaság visszakapja,felhasználja. Élelmiszeripai növény például a cukorrépa,a cikóra. Olajipari növény  a napraforgó, az olajlen, az őszi káposztarepce, a ricinus,az olajtök stb. Textilipari növény a rostlen,a rostkender. A dohány dohányipari növény.
Képtalálat a következőre: „massey ferguson szánt”

Az egyes növények hasznosításuk szerint több csoportba is tartozhatnak. A tavaszi árpát lehet gabonanövénynek is besorolni,de ha a söripari célra termesztjük, akkor élelmiszeripari növény.

A gyökér és gumós növények termésüket a talajban fejlesztik ki. Ide tartozik a cukorrépa, a burgonya és a cékla.
A takarmánynövények egyik csoportjűt az abraktakarmányok képezik. Ezek azok a növények, melyeknek magját takarmányozási célból termesztjük.
A szálas takarmányok zöld részeit kaszálással vagy aprítással takarítjuk be.
A pillangós virágú takarmánynövények közül a legfontosabbak a lucerna, a herefélék, a szarvaskerep és a somkóró fajok. Nem pillangós takarmánynövény a sílókukorica és a cukorcirok. Előfordul,hogy egy időben,egy helyen több növényt (keveréktakarmányt) termesztünk. Őszi vetésű keveréktakarmány a keszthelyi keverék, a rozsos szöszösbükköny, az őszi borsós keverék és a búzás pannonbükköny. Tavaszi vetésű keveréktakarmány a zabosbükköny,a borsós csalamádé, a szójás sílókukorica és a borsós napraforgó.
Termesztéstechnológiájuk jelentős eltérései miatt külön csoportot alkotnak a gyepterületek.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Rába Steiger 250

A tulipán hagymáztatása

Juhászkutyák