A tulipán hagymáztatása

Leírása

Tobozszerű hagymájának oldalán húzódik meg a jövő évi kisebb tartalék- vagy fiókhagyma, és pikkelyei alatt további apró rügyhagymák rejtőznek. A hagymát elszáradt, barnás buroklevelek fedik.
A hagymából 2–6 széles, sima, húsos, megnyúlt, elliptikus vagy hosszúkás, lapos vagy középen csatornás levél közül tőkocsányon emelkedik ki egyetlen (ritkán 4-5) virága. A hat, harangként összeboruló lepellevél piros vagy sárga, ritkábban ibolyás, rózsaszín vagy fehér; a tövükön általában sötétebb folttal. Közülük a külső három néha keskenyebb és hegyesebb, mint a belsők. Hat porzója van; a felső állású termő három termőlevélből nőtt össze.
Toktermése többmagvú.

Életmódja,élőhelye


Elsősorban a sziklás, köves vagy alacsony füvű száraz gyepekben nő,főleg a hegyvidékeken.
Minden fajta tavasszal virágzik. Virága 10-11 óra körül nyílik

Szaporítása
A legfontosabb, hogy előző ősszel kell megdolgozni a szép tavaszi virágzásért. Talaját ősszel gondosan elő kell

készíteni (szerves trágya vagy komposzt). A talajt jó mélyen ássuk fel, majd a hagymákat 8-10 cm mélyre ültessük. Lehetőleg csoportokban, szín szerint rakjuk a jöbb látvány kedvéért. Ne ijedjünk meg, mert a kisebb hagymák az első évben még nem biztos, hogy virágoznak. Ültetés után érdemes a területet letakarni lombbal, tőzeggel. Ami nem bomlik el télen a felszínről, azt távolítsuk el tél végén.
Virágzás után vágjuk le a virágszár csúcsát, hogy ne a mag termesztésére koncentráljon a növény. Miután a levelek is elhervadnak, megbarnulnak ("behúzódnak"), és ki akarjuk szedni a hagymákat (két-három évente célszerű), ásóval emeljük ki a őket (július tájékán). A kiszedett hagymákat válogassuk szét méret szerint, a nagyobbak virágot fognak hozni, a kisebbek pedig még egy évig erősödnek (iskoláztatjuk). Újraültetésig árnyékos, szeles helyen száránál fogva, csomókba kötve szárítsuk ki. Kiszáradás után láádában vagy papírzacskóban tároljuk kiültetésig.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Rába Steiger 250

Juhászkutyák