Rágcsálóírtás

Szerte a világon nagy gondot okoznak a rágcsálók. Vannak csapdák,mérgek,de talán a leghatékonyabb megoldás a vadászgörény és kutya kombinácója. Persze nem olcsó mulatság ez sem,viszont az biztos hogy hatékony. Térjünk ki erre egy kicsit jobban.


A vadászgörényt másképpen házigörénynek is nevezik,mivel sok "háztartásban" is tartják,háziállatként. Rengeteg törődést igényel itt,viszont sok foglalkozással rendkívül hasznos is lehet. Fiatal kortól tartják őket,sőt sétáltatják is. De térjünk vissza a lényegre.

Több évszázadon át használták őket vadászatra. Ahova a görény feje befér,oda be is fog menni a hosszú testével,termetével. Alkalmasak üregben lakó állatok,főleg nyulak és egyéb rágcsálók elkapására. Az Egyesült Királyságban mai napig vadásznak nyulakra ezekkel az állatokkal.
Nagyon kíváncsiak, bemásznak bármilyen lyukba – legyen az falon, szekrényen vagy háztartási gépeken. Napjainban megjelenő egyre több kis és nagygazdaságokban,illetve biogazdaságokban ahol a mérgezés nem megoldható,felmerül az igény a vadászgörénnyel való patkányirtásra.Görénnyel vadászhatunk: patkányra, mezei hörcsögre, üregi nyúlra és pézsmára. A vadászatra használt nőstények fél kiló körüliek, velük vadászhatunk patkányra, hörcsögre és üregi nyúlra egyaránt. A hímek jóval nagyobbak a nőstényeknél, tömegük egy nőstény tömegének két-háromszorosát is elérheti, velük főként üregi nyúlra és pézsmára vadászhatunk.

A kutyák hatékonysága:

Patkányirtás előtt fontos megérdeklődni,vadásztak e rájuk mérgekkel,főleg a húsba kevert mérgek a veszélyesek. Hatékonyságot növeli ha a görényeket összeszoktatott kutyákkal dolgoztatjuk,hiszen a menekülő patkányokat könnyedén eltudják kapni.Patkányozásra kemény,edzett görényeket érdemes vinni,mert a patkányok a járatokban keményen tudnak védekezni,fognak is,és csúnya sebeket tudnak ejteni a görényeinken. Munka után mindig nézzük át őket,sebüket fertőtlenítsük, továbbá az élősködőket távolítsuk el.

Egy kis videó egy vadászatról:





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Rába Steiger 250

A tulipán hagymáztatása

Juhászkutyák