Juhászkutyák

Minden nagy gazdaságban,ahol haszonállatokat tartanak szükség van kutyákra. Leginkább marháknál és birkáknál használják őket,terelésre.
Évezredek óta használja az ember arra őket,hogy haszonállatait terelje és védje,ebből adódóan létrejöttek a legkiválóbb pásztorkutyák,juhászkutyák.Fajtára ezek az állatok különböznek,de jellemükben nagy a hasonlóság. A fitalak pásztorkutyák már úgy születnek,hogy vérükben van a terelés. Képzésük során csak meg kell erősíteni az ösztöneiket, illetve néhány parancsot kell megtanítani velük,például a hívást.

Érdemes megvárni a kutya 6-10 hónapos korát,mikor már képes lefutni a nyájat,bár már előtte is szeretnének dolgozni a kutyák. A puli gyors,értelmes és fáradhatatlan,a pumi nagyon bátor,a kuvasz erős és megvesztegethetetlen,míg a komondor rendkívül erős és méltóságteljes. Látható,hogy a magyar kutyafajták között is sok a különbség még akkor is,ha ugyanabból a célból tenyésztik őket.

A magyar pásztorkutyák jók házőrzőknek is,de ne felejtsük el,hogy nem házőrzésre tenyésztették őket.A behatolót nem elkergetik,hanem hátrálnak tőle. Minden népnek megvan és meg is volt a saját nyájörző kutyája. Erős felépítésű test,a természeti kihívásokat jól bírják,szívósak,munkaszeretők.
Sok száz állatfajt lehet rájuk bízni, és senki sem fog bennük csalódni.Aki nem ismeri ezeknek az állatoknak a munkáját,az meg sem tudja becsülni ezeknek a hűséges,ügyes állatoknak az ember mellett betöltött szerepét.
Néhány magyar juhászkutya: Pumi,puli,mudi,komondor

Egy videó,ahogyan dolgoznak a pulik:







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Rába Steiger 250

A tulipán hagymáztatása