Magyar tarka szarvasmarha

Rengeteg őshonos állatunk van szerencsére, amikre büszkék lehetünk. A magyar tarka szarvasmarha, vagy régebbi elnevezésével magyar pirostarka, egy kettős hasznosítású (tej- és hústermelő), Magyarországon kialakult marhafajta. Őshonos, törvényileg védett háziállataink közé tartozik. 

A 19. században megnőtt az igény elsősorban a tejtermelő szarvasmarha fajtákra. Fokozódott a kereslet a tej és tejtermékek iránt,ezzel együtt előtérbe kerültek a jobb termelőképességű fajták. A szürkemarha részt vett a magyar tarka kialakításában. 


Története

Számos fajta hatással volt a kialakulására,leginkább a Svájcból importált berni fajta.Később két szimentáli bikával javították az állományt. Ez sötétteb piros színt eredményezett,inenn van a pirostartka elnevezés is. 1890-ben mutatták be Bécsben,majd a fajta a milleniumi kiállításon 1. díjat nyert. Azóta is a nemesítésében pirostarka szimentáli bikákat használnak. A bonyhádi marha kettős hasznosítású,elsősorban kíváló tejhozama tette népszerűvé a gazdák között,de kiváló a húshozama és minősége is. A 20. században a küllem hellyett a termelékenység került előtérbe,az új fajta kialakításába bevonták a tájfajtákat is,melyek a bonyhádi kivételével az 1940-es évekre beleolvadtak az újonnan kialakult magyar tarka fajtába.A két világháború közötti időben világrekorder tejtermelő egyedek is kerültek ki a fajtából.



Tulajdonságai

Kialakítása során igyekeztek megőrizni a szimentáli fajtajellegét. A magyar tarkában több az olyan egyed,amelyben nagyobbak a fehérmezők,gyakoribb a csippkézettség,árnyékoltság.Gyakrabban fordul elő a bőr,a szaru és a szőrképletekben a szürke és a fekete pigment. Csontozata finomabb,izmoltsága mérsékeltebb, far alakulása keskenyebb,növekedési erélye kisebb,hústermelő képessége nagyjából megegyezik a szimentáliéval. Színe sárga-piros-tarka. Élénk,jóindulatú. A tehén átlagosan 600-700 kg, a bika 800 kg. 271 tejelési nap alatt 3208 kg tejet ad. Gépi fejésre tőgybimbó és tőgy alakulása miatt nem alkalmas,viszont hústermelő képessége jó.A tejelő magyar tarka génösszetétele 25% Jersey, 75% magyar tarka. Tőgye megfelel a gépi fejésre.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Rába Steiger 250

A tulipán hagymáztatása

Juhászkutyák