A monília

Virágzáskor fontos a csonthéjas gyümölcsfák (őszi, kajszi, cseresznye, mandula) moníliás (monilia laxa, monilia fructigena) betegsége elleni védekezés.

Hogyan ismerhetjük fel a moníliát?

A virágok,sarjhajtások,gallyak és a termés is fertőződik. A virágok és fiatal termések megbarnulnak és elszáradnak. Levelek elfonnyadnak és a megtámadott gallyakkal együtt elszáradnak. A fertőzött részeken gyakran beindul a mézgafolyás. A fertőződést a gallyakan okozhatja bármilyen nemű sérülés. A sérült helyek elszáradnak és elfonnyadnak,a termés érés idején fertőződik. Puha,barnuló foltok keletkeznek,amik gyorsan terjednek,és az egész termést elborítják. A fertőzött termések lehullanak,vagy mumifikálódva az ágakon maradnak.



Hogyan fertőzi meg a monilia gomba a fákat?

Leggyakrabban a meggyet és a kajszibarackot támadja meg,a termésrothadás minden csonthéjast érint. A csonthéjas fajtái között különbségek vannak a betegség iránti fogékonyság tekintetében.

Mikor?

Hűvös és nedved időben fertőződnek. Fontos,hogy a hőm. 12C alá süllyedjen. A fertőzés nedves területeken támad,de magas páratartalom estén is.

Hogyan védekezzünk?

Elsődleges a megelőzés. A megfertőzött részeket elkell távolítani és megsemmisíteni. Védekezni a virágzás idején kell,amennyiben a fertőzésnek kedvez az időjárás.

Alkalmasak a ciprodinil,kaptán,vinklozolin,iprodion és a réztartalmú szerek. Csak felsőfokú nyövényvédelmi végzettséggel rendelkező növényorvosok felügyeletével használtak az előbb felsoroltak,kivéve a réz. Sajnos hobbikertészek nem vásárolhatják meg.

Javasolt permetezési időpontok:

  • fák virágzásának kezdetén,
  • tömeges virágzáskor
  • virágzás végén, sziromhulláskor

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Rába Steiger 250

A tulipán hagymáztatása

Juhászkutyák